En aquella època també es va prendre una important decisió: el color de la camisa que durien els castellers de Figueres a les seves actuacions. Inicialment, van dubtar entre el lila i el verd, però aviat es van decantar pel color lila, que representa el vi, un producte característic de l’Empordà.

Un altre moment rellevant en la història de la Colla Castellera de Figueres va ser el seu bateig públic, que es va celebrar el diumenge 4 de maig de 1997, a la plaça de l’Ajuntament de Figueres, dins dels actes de les Fires i Festes de la Santa Creu, unes dates molt assenyades per als figuerencs i figuerenques. Aquell dia, els Castellers de Figueres van ser apadrinats pels Castellers de Barcelona i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. L’any 1997 va ser un any que no oblidaran mai; van aconseguir descarregar tota la gamma de castells de sis, el dos de sis i el cinc de sis inclosos. A més, al novembre, per la diada de la colla, van assolir el tres i el quatre de set. D’aquella època, també cal destacar l’arribada dels grallers de Figueres i de la Tramuntxaneta, una revista de periodicitat anual que mostrava fotografies de les actuacions més rellevants de la Colla Castellera de Figueres.

Entre el 1998 i el 2001, van aconseguir carregar tota la gamma de castells de 7: el 1998, un cinc de set; el 1999, un dos de set i, fins i tot, el pilar de sis en quatre ocasions. Aquest últim va revolucionar el món casteller perquè la Colla Castellera de Figueres va ser la primera a alçar-lo –tot i que només va romandre carregat− amb només 3 anys de vida. Cada cop s’hi sumaven més membres i, a més, eren una figura important del teixit cultural de la ciutat. Tot això, va ser possible gràcies a les seves actuacions –realitzaven 35 sortides anuals de mitjana−, a la participació en els mitjans de comunicació, l’edició de la revista Tramuntxaneta, la participació d’interns de la Presó de Figueres...

L’any 2000, la Colla Castellera de Figueres va realitzar el seu primer viatge a l’estranger, concretament, a Itàlia. Tot i que, el fet més notori d’aquell any va ser la participació al XVIII Concurs de Castells de Tarragona i el resultat obtingut: la novena posició. Entre el 2001 i el 2007, va disminuir l’assistència dels castellers als assajos i actuacions i, com a conseqüència, la Colla Castellera de Figueres va experimentar un descens del nivell. Ara bé cal destacar que, des de 1997, en cap temporada, han perdut el nivell assolit de set pisos i el seu índex de caigudes sempre s’ha mantingut per sota de la mitjana del món casteller.

El 2006 va marcar un abans i un després en la història dels castellers de Figueres. La inauguració del Centre Cultural Molí de l’Anguila, un local per a entitats culturals, es va convertir en l’espai dels castellers de Figueres. Des de llavors, la Colla Castellera de la capital de l’Alt Empordà no va deixar de créixer en gruix social i, a més, van millorar en tècnica i equilibri. Any rere any, van superar els registres de l’anterior: més castells de set en solitari, actuacions de gran valor, sortides de nivell... El 2016, la Colla Castellera de Figueres va celebrar el seu 20è aniversari. En definitiva, és una història molt lligada a la terra empordanesa i la seva gent i li queden molts capítols per escriure.

 

Aquest espai web utiliza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top